Кърменето е акт на свързване и емоционална близост

Със сигурност по време на бременността сте прочели всичко за кърменето още преди да станете майка. Дори и да сте наясно с повечето детайли обаче, не е излишно да се запознаете с няколко съществени факта за естествения процес на кърмене.  

Факт 1:

Кърмата е безценна за бебето

Майчиното мляко повишава имунитета на мъничето, понижава риска от възникване на алергии, предпазва от стомашни вируси, инфекции на ухото, заболявания на горните и долните дихателни пътища. 

Факт 2:

Кърменето е полезно за майката

То намалява опасността от развитие на рак на гърдата и яйчниците, редуцира стреса, регулира кръвното налягане, помага за по-бързото сваляне на натрупаните през бременността килограми. Освен това, чрез кърменето се създава здрава емоционална връзка между майката и детето.     

Факт 3:

Началото понякога е трудно 

Кърменето има множество предимства. Но за жалост понякога не се получава. Проучване, публикувано през 2012 г., показва, че едва 18% от бебетата на възраст 1 месец са изключително кърмени. Което пък говори за това, че майките имат желание, но имат и нужда от подкрепа. Не се обезкуражавайте, ако срещате трудности с храненето на малчугана. Обърнете се към консултант по кърмене, който ще ви помогне да се справите с проблема. Технологиите в днешно време Ви дават възможност да разберете повече за решения на проблемите с кърменето и от онлайн училищата за бъдещи родители. Все по-нарастваща популярност имат събитията организирани от списание Кенгуру, Училище за родители Ма-Ма, Училище за бременни и бъдещи родители БЕБЕ, Училище за бъдещи родители към МБАЛ НАДЕЖДА и други, които можете да гледате и на запис.

Факт 4:

Зърната на гърдите имат нужда от грижа

Предпазете ги от разраняване, като използвате подхранващ крем, който ще поддържа кожата на гърдите гладка и еластична. 

Philips AVENT Овлажняващ крем за зърна предпазва кожата около зърното по време на бременността и при кърмене. Кремът АВЕНТ е хипоалергенен, без оцветители, консерванти и парфюми.

Факт 5:

Менюто на кърмачката играе важна роля 

Малкото човече получава всичките си хранителни вещества от вас, затова е необходимо да включите в диетата си:

  • храни, богати на въглехидрати (пълнозърнест хляб, картофи);
  • източници на витамини, минерали и фибри (плодове и зеленчуци);
  • протеини (месни продукти, риба, яйца);
  • калций (млечни произведения). 
Факт 6:

Водата е от голямо значение за образуването на кърма 

Пийте около 2 литра дневно, за да не се дехидратирате.

Факт 7:

Позите за кърмене са индивидуални 

За да бъде ефективно кърменето, намерете своята поза. Макар да са известни основните видове, винаги можете да ги промените, съобразно своето удобство.

Съвети за кърменето:

Някои майки започват да използват помпа, когато се върнат на работа и въпреки това искат бебето им да се възползва от предимствата на кърмата

Някои майки започват да използват помпа, когато се върнат на работа и въпреки това искат бебето им да се възползва от предимствата на кърмата. Други ползват помпа, когато искат да облекчат гърдите си или за да ги отмени партньорът им в нощните хранения. 

Независимо кога и защо почваш да ползваш помпа, е важно да си осигуриш комфорт, за да бъде преживяването позитивно. Изследванията показват, че колкото по-комфортно се чувстваш, толкова по-лесно отделяш кърма.


Новата технология Philips AVENT Natural Motion, подобно на бебето, комбинира стимулация на зърното и вакуум, за да осигури по-бързо и естествено потичане на кърмата.*

  1. Когато бъде сложено на гърдата, бебето стимулира зърното, за да активира оптималното отделяне на кърма.
  2. Технологията Philips AVENT Natural Motion нежно стимулира зърното, точно като бебе, едновременно със засмукването, за да осигури по-бързо потичане на кърмата.
  3. Помпата разполага с един универсален накрайник, който пасва на всяка гърда, благодарение на мекия, свиващ се уплътнител.**

Електрически помпи за кърма Philips Avent Natural Motion

Електрически помпи за кърма Philips Avent Natural Motion

Бързи и ефикасни при редуване хранене на гърда и хранене с шише

Ръчни помпи за кърма Philips Avent Natural Motion

Ръчни помпи за кърма Philips Avent Natural Motion

Леки и лесни за употреба навсякъде и по всяко време


* Въз основа на клинично изпитване на продукта (n=40), проведено в Нидерландия през 2019 г., при сравнение с резултатите от предишна версия на продукта. Повече информация може да намерите на адрес www.philips.bg/avent;

** До 30 мм

Със съдействието на: Ива Лалова