Искате да изберете най-подходящият въздухопречиствател за дома или офиса? 

Това е един сложен въпрос и има няколко ключови момента, на които ви препоръчваме да обърнете внимание.

Много са факторите, които да имате предвид , за да изберете стратегическата позиция за оптимална работа на вашия пречиствател на въздух - като например да го поставите близо до източник на замърсяване или да се уверите, че уредът не пречи на други устройства.

Коя стая е най-добра за пречиствателя на въздух?

  • Ако имате мобилен пречиствател на въздух, който лесно се прехвърля между стаите, тогава може да го носите със себе си

Например сутрин можете да го използвате в кухнята, когато приготвяте храна. След като се преместите в хола, за да прекарате малко релаксиращо време, гледайки телевизия, носете пречиствателя със себе си. По-късно можете да го вземете и в спалнята. 

  • Ако пречиствателят е по-тежък и голям, за да се движи от стая в стая, тогава трябва да го поставите в помещението с най-много замърсяване

Ако най-голямото замърсяване в дома ви идва от кухнята, тогава го поставете там. Всички знаем, че храната може да остави неприятна миризма, особено когато е прегоряла.

  • Ако проблемът е прах или пърхот на домашни любимци, тогава най-доброто място за пречистване на въздуха ще бъде всекидневната. И ако имате дълбоки притеснения за въздуха, когато спите, тогава също е отличен избор да поставите пречиствател на въздух в спалнята, в края на краищата всички ние прекарваме осем или повече часа в там.

  • Поставете пречиствателя на въздуха близо до източника на миризма

Пречиствател на въздух Philips AC3854/50 ефективен в кухнята с нова система за 3D въздушна циркулация за бързо и ефективно пречистване на въздуха от миризми и фини частици

Този съвет е изключително полезен, защото ако го следвате, миризмата няма да се разпространи из цялата къща. Тя ще остане при източника. Някои пречистватели на въздух имат мощни филтри за премахване на миризми и ако ги поставите близо до източника на миризма, дори няма да я усетите.

Пречиствател на въздух Philips AC3854/50 с нова система за 3D въздушна циркулация за бързо и ефективно пречистване на въздуха от миризми и фини частици. Можете да го позиционирате за постоянно в кухнята или да го местите.

  • Имайте предвид размера на стаята

Можете да направите две грешки, когато взимете предвид размера на стаята.

Можете да поставите твърде мощен пречиствател в твърде малка стая и по този начин само сте инвестирали повече от необходимото.

Или по-голямата грешка е да поставите малък пречиствател в голяма стая, която не може да покрие. Ако направите това, ще имате замърсен въздух, който не е достатъчно филтриран и по принцип няма да получите желания ефект от пречиствателя си.

Пречиствател на въздух Philips AC0830/10 с изключително тиха работа на нощен режим подходящ за сплни помещения

Пречиствател на въздух Philips AC0830/10 е с изключително тиха работа в нощен режим, с ниска консумация на енергия и 3-слойно филтриране за още по-чист въздух.
Винаги поглеждайте препоръчителния размер на стаята, за който е предназначен уредът. Можете да го държите в малко по-големи или по-малки стаи, но избягвайте да го поставяте в стая, която е двойно по-голяма от препоръчителните размери.

  • Тесните пространства и ъглите не са подходящи

Повечето пречистватели на въздух работят най-добре, когато са поставени на открито място, което има свободен въздушен поток от всички страни. В такава позиция пречиствателят може да изтегля въздуха от всички посоки и да работи с най-добра производителност.

Пречиствател на въздух Philips AC3059/50 за автоматично пречистване на всички частици, вредни газове и алергени във въздуха в помещението

Изберете пречиствател на въздух Philips AC3059/50 с Технология Smart Sensing, улавя и автоматично пречиства всички частици, вредни газове и алергени във въздуха в помещението. Подходящ за стаи до 48 м²

  • Не поставяйте пречиствател на въздуха зад или под мебели

Пречиствателите на въздух изискват добър въздушен поток и работят най-добре, когато около тях няма препятствия. Важно е да не поставяте пречиствател на въздух зад мебели, защото тогава уредът няма да може да поеме целия въздух в стаята.

Освен това не е добре да го поставяте под масата, защото това също ограничава въздушния поток.

Също така е разумно да не отваряте прозорци, докато работи пречиствателят на въздух. Прах, цветен прашец и други външни замърсявания ще се втурнат през прозореца в стаята и уредът ще работи усилено, за да почисти целия замърсен въздух, идващ отвън. 

Пречиствател на въздух в спалнята

Позиционирането зависи от стаята. Например в спалнята следва да поставите пречиствател на въздух на около 2 метра от главата си.

Въздухът не трябва да духа директно в лицето ви, защото това може да смути съня ви. Някои хора са чувствителни към полъха и може да имат главоболие сутрин, ако пречиствателят духа директно в главата им.

Най-добре би било отворът за всмукване на въздух да е обърнат към леглото, така че въздухът около леглото първо да се филтрира.

Пречиствателите Philips разпологат с нощен режим, който е изключително тих и няма да предизвика дискомфорт по време на сън. Същевременно въздухопотокът е достатъчен, за да пречисти въздуха в стаята.

Пречиствател на въздух Philips AC1214/10 с технология VitaShield с тройно филтриране на въздуха без химикали, отделяне на озон и други химически вещества

Пречиствател на въздух Philips AC1214/10 с технология VitaShield с тройно филтриране на въздуха без химикали, отделяне на озон и други химически вещества

  • Трябва ли да сложа пречиствателя на въздух на земята или да бъде повдигнат?

Повечето производители ще ви кажат коя е най-добрата позиция за техния пречиствател на въздух.

Ако производителят казва, че пречиствателят на въздух може да се монтира на стената, тогава може да го направите, не само ще получите красив декор в стаята, но и производителността ще бъде непокътната.

Повечето модерни пречистватели на въздух се поставят на земята. Те са достатъчно мощни, за да пречистват въздуха от тази позиция.


Местоположението е стратегическа игра, когато трябва да решим къде да поставим пречиствател на въздух. Вече знаете кои са важните моменти при това решение, което ще ви помогне и при избора на самия уред.

Philips предлага широка гама пречистватели, подходящи за различни помещения като размери, но и като стил и дизайн. Пречиствателят на въздух със сигурност ще подобри качеството ви на живот.

ТУК Можете да разгледате всички пречистватели и овлажнители Philips, предлагани от ИВЕНТАС с Гаранционно обслужване и Безплатна доставка!