„Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“ е мотото на Световната седмица на кърменето, която отбелязваме от 1-ви до 7-ми август 2022 г.

Тази година фокуса е върху засилване възможностите на всяка обществена роля, т.нар. актьори, да защитават, популяризират и подкрепят кърменето на различни нива от обществото.

Актьорите съставляват, т.нар. топла верига за подкрепа на кърменето. Това са учени, юристи, работодатели, членове на семейството, лични лекари, лактационни консултанти, акушерки, политици, синдикати и т.н.

Целивите аудитории, включително правителства, здравни системи, работни места и общности ще бъдат информирани, образовани и упълномощени, за да се увеличат възможностите им да осигуряват и поддържат приветлива среда за кърмене в семейството и в пост-пандемичния свят.

В Световния алианс за кърмене (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) участват лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Това са симпатизанти на мрежата на Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и много други международни и национални сдружения, неправителствени организации. Организирането на традиционна глобална кампания от 1 до 7 август е с цел - подпомагане на майките и бебетата да започнат кърменето по най-добрия начин и да преодолеят трудностите в кърмаческия период. 

Според медицинско проучване от 2021 г., кърмата има над 20 различни механизма на действие и стотици антивирусни и биоактивни съставки, включително наличие на антитела срещу коронавирус в над 80% от пробите на изследвана кърма при жени, преболедували COVID-19.

Постоянна подкрепа на кърменето през цялата година може да откриете в Училище за родители МА-МА

Следете онлайн събитията във Фейсбук страницата на Училище Ма-Ма, в които Елена Василева, акушерка и сертифициран консултант по кърмене, споделя информация и съвети за кърменето.

Официалната страница на Световната седмица на кърменето на WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) вижте ТУК

Повече за кампанията Топла верига за подкрепа на кърменето вижте ТУК

Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" организира онлайн събития за родители на 4 и 6 август от 14:00 ч. както и мероприятия на живо в градовете: Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Пловдив, Русе, Силистра, Сммолян, София и Стара Загора.

Програмата на НАПК за Световната седмица на кърменето можете да разгледате ТУК