Стерилизацията е един от основните методи за унищожаване или деактивиране на всички живи микроорганизми и техните спори. Постига се с помощта на топлина, облъчване, прилагане на някои химични средства и др. 

За разлика от стерилизацията, при дезинфекцията не всички микроби се унищожават. Възможно е да оцелеят най-устойчивите форми на живот – бактериалните спори.

Най-разпространеният метод за стерилизация е парната стерилизация. Този метод с относително ниска себестойност и голяма ефективност. Заради високата проникваща способност на водните пари и възможността им да разрушават връзките в белтъчната молекула, парната стерилизация се използва изключително широко за нуждите на медицината. 


Въпреки това не всяка обработка с пара води до степен на стерилизация. При изваряване на 100 градуса унищожението  на вегетативните форми на микроорганизмите може да се постигне при експозиция на предметите  за минимум 30 до 60 минути Възможно е обаче да се  запазят техните спори. За постигане на пълна стерилизация се използват специални апарати, наречени автоклави, където при налягане от 1 атмосфера водата завира на 121 градуса по Целзий. Нужната експозиция в този случай е поне 15 минути.

Бебетата имат незряла храносмилателна и имунна система. Това налага предприемането на мерки, свързани с тяхната безопасност. С цел профилактика на храносмилателни проблеми е необходимо стриктна дезинфекция на всичко използвано в бебешката кухня: шишета, биберони, залъгалки. Помпата за кърма също е част от продуктите, които подлежат на старателна дезинфекция.


Обичайно товa се извършва в парни „стерилизатори“, които в същината на своето действие не водят до тотално унищожаване на всички микроорганизми и техните спори, а до висока степен на почистване и дезинфекция, достатъчни за да се подсигури нужната подкрепа на незрелия бебешки организъм.  


Особено стриктни трябва да са родителите на деца, хранени с шише. Всяко използвано шише е редно да се почисти най-напред на течаща вода с четка и подходящ измивен препарат, а след това да се подложи и на цикъла на изваряване на съответния уред. Всяко шише трябва да се разглоби, да се отделят бибероните от ринговете и капачките и всичко да се подреди по правилния начин: шишетата с дъното нагоре, а бибероните и капачките с широките части надолу. Създалата се в уреда пара ще отмие и унищожи микроорганизмите, които са били в контакт с вътрешните части на бутилката и биберона /която влиза в контакт с храната/.


Шишета, биберони, залъгалки и помпи за кърма (особено ако последните се ползват за изцеждане и след това за хранене с мляко през шише) трябва да се стерилизират стриктно в първите шест месеца от живота на детето. Впоследствие изваряването започва да се разрежда и към осмия месец може да се разчита на старателното измиване на течаща вода и подходящ препарат като начин на почистване.

Важни изводи:
  • В домашни условия така наречените „стерилизатори“ осъществяват една висока степен на дезинфекция, която е достатъчна за нуждите на бебето. 
  • С тази хигиенна стъпка се прави профилактика на стомашно-чревни инфекции. 
  • Тъй като в уредите не може /а и не е нужно/ да се достигне до пълно унищожаване на микроорганизмите и техните спори, всички шишета, залъгалки, помпи за кърма и стерилизатори трябва да са индивидуални за бебето аксесоари 
  • Не вземайте на заем аксесоари за бебе и не отдавайте за ползване от друго бебе шишета, залъгалки, помпи за кърма и стерилизатори.


Автор: 

Елена Василева, акушерка