https://iventas.bg

Новини-Меню


Радмила Пенкова, УАГБАЛ Майчин дом, София, в категорията „Акушерка, имала решаваща роля за успешно начало на кърменето и/или преодоляване на проблеми при кърменето”

 

Светлина Николова, МБАЛ „Дева Мария”, Бургас, в категорията „Акушерка, оказала подкрепа в грижите за бебето”. 

Събитието се провежда за втора поредна година и целта му е да отличи онези български акушерки, които всеотдайно помагат на майките в грижите за бебето и в преодоляването на трудностите при кърменето още от първите часове след раждането и след това, като успешно използват професионалните си умения, своя опит и водещите съвременни практики. 

„Много сме щастливи, че конкурсът се развива така динамично и е толкова добре приет, както от майките, така и от акушерките. Успехът му ни насочи към необходимостта от разширяване на обхвата на конкурса и от следващата година той вече ще се нарича „Медицински посланик на кърменето”. По този начин не само отговаряме на желанието на родителите да номинират както акушерки, така и педиатри и други медицински специалисти като благодарност за техните грижи и съвети, но и поставяме акцент върху изключително важната
тема за кърменето. Смятаме, че това е пътят да постигнем още по
добра представителност на инициативата и вярваме, че темата за кърменето е ключова и ще обедини усилията на медицинската общност и младите майки,” – заяви на церемонията Елена Василева, акушерка, собственик на училище за бъдещи майки „Мама” и медицински консултант по кърмене за Phillips AVENT към фирма „Ивентас” ЕООД, официален дистрибутор на Philips AVENT за България.

 

Специалната награда за победителките в конкурса тази година е посещение на Конгрес Европедиатрия 2011 във Виена. 

Наградените акушерки бяха избрани на базата на номинации и гласуване. Номинациите се правеха от майки чрез публикуване на истории за акушерките. В конкурса „Акушерка на годината 2010” бяха номинирани общо 58 акушерки от 20 различни болници. За тях гласуваха 930 майки от цяла България. Гласовете им се разпределиха така: 365 гласа в категория „Акушерка, имала решаваща роля за успешно начало и/или преодоляване на проблеми при кърменето” и 565 гласа в категория „Акушерка, оказала подкрепа в грижите за бебето”. 

Според регламента, 10те номинации, събрали наймного гласове от майки във всяка категория, се оценяват от жури. Водещи критерии при оценяването са значимостта на историята и действията на номинираната, както и нейни качества като компетентност и професионализъм, всеотдайност, съпричастност, инициативност, отзивчивост.

 Председател на журито беше Др Радка Масларска, Началник отделение Неонатология, МБАЛ "Токуда Болница София", членове: Гала, водеща на телевизионното предаване „На кафе” по Нова Телевизия, Елена Бачева, Управител, REMEMBRAND и издател на „Дневникът на мама”, Др Анета Попиванова, Гл. ас. Клиника по неонатология СБАЛАГ „Майчин дом”, Асоциация подкрепа за кърмене, Юлия Кондeва, Главен редактор на сп. Моето дете, Катерина Ганева, Сдружение Настоящи и Бъдещи Майки (СНБМ) и Елена Василева, акушерка, „Училище за бъдещи майки „МаМа”, консултант по кърмене в „Ивентас” ЕООД. 

“Обичам професията си, защото ми доставя много положителни емоции и, найважното, вътрешна удовлетвореност. Тази награда ще ме стимулира занапред да съм още подобра в това, което правя.” – сподели Радмила Пенкова. 

„Няма по‐хубаво чувство от това, да помогнеш на някого. Всяка една жена е
индивидуална и работата на добрия професионалист е да я накара да му повярва. Без доверие и съпричастност няма как да това да се случи. Тази награда ми донесе найвече удовлетворение. Искам да подчертая, че тази награда не е само за мен, а за целия колектив и за хората, които са ни помогнали и са ни дали възможност да работим по този начин.” – коментира наградата си Светлина Николова.  

Всички акушерки финалисти в конкурса получиха грамоти и подаръци Philips AVENT.
Елена Борисова, старша акушерка Неонатология, „Токуда Болница София”, получи специалната награда за принос в подкрепа на кърменето.

 

Журито връчи наградата за найинтересна история на Ралица Манолова за историята и за акушерка Ани Кунева. На принципа на томболата, някои от гласувалите майки, спечелиха атрактивни награди, осигурени от организираторите.  

Гости на церемонията по награждаването в тазгодишния конкурс бяха изтъкнати представители на медицинската общност у нас, сред които др Явор Дренски, изп. директор на МБАЛ „Токуда болница София”, здравни работници, акушерки и медии. 

За конкурса:
Конкурсът „Акушерка на годината – Philips AVENT” е част от политиката на Philips AVENT
в подкрепа на кърменето, популяризиране на уникалната полза от него и насърчаване на майките в техния избор.
Тази година с обявяването на новото име на конкурса
‐ „„Медицински посланик на
кърменето Philips AVENT” компанията разширява обхвата на конкурса и отговаря на желанието на родителите да номинират както акушерки, така и педиатри и други медицински специалисти като благодарност за тяхната подкрепа в кърменето.
Philips AVENT традиционно провежда широкомащабна програма за сътрудничество с медицинската общност като неделима част от цялостната политика на Philips в създаването на значими иновации в услуга на своите клиенти и цялото общество.

 

 ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: „ИВЕНТАС” ЕООД, тел. 02/955-51-15; e-mail: office@iventas.bg  

 

 
 
 

   • Финалисти от категория  "Акушерка, имала решаваща роля за успешно начало и/или преодоляване на проблеми при кърменето"

 

   • Финалисти от категория  "Акушерка, оказала подкрепа в раждането/грижите за бебето"

 

   • Победители в томболата

 

   • Информация за медиите

 

 

 

{backbutton}