https://iventas.bg

Работно време на магазин и правила за клиенти при влизане в обекта

averoom-rabotno vreme


Уважаеми клиенти,

Уведомяваме Ви, че магазинът ни на бул. "Симеоновско шосе" 130 ще работи всеки ден от 10:30 до 19:00 часа, без почивен ден.

Във връзка с въведените от Министъра на здравеопазването противоепидемични мерки на територията на Република България, Ви молим да спазвате следните правила при влизане в магазина:
√ Разрешава се влизане само по двама клиента наведнъж;
√ В обекта се допускат лица само с предпазни маски и ръкавици. Ако нямате – ще ви бъдат дадени на входа на магазина;
√ Задължителна е дезинфекция на ръцете или ръкавиците на входа;
√ Моля, спазвайте дистанция от минимум 2 метра между себе си, останалите клиенти и служителите.

Ние ще направим дезинфекция след всеки клиент, така че Ви молим за търпение.
Вашата сигурност и Доброто обслужване са наш приоритет!

Смени памперса - мисията възможна

tommee-tippee-statiya1
Смени памперса - мисията възможна

Смяната на еднократната пелена на новороденото създава несигурност и поражда много въпроси у младите родители още от самото начало. Кога и как да се смени? Колко често? Какви допълнителни продукти се използват?
Памперсът се сменя около 7-8 пъти за 24 часа. tommee-tippee-statiya4Няма точно определен брой смени и всичко е много индивидуално. Отговорът на този въпрос зависи от изхожданията на бебето, което пък налага частичен или цялостен тоалет, придружен със задължителна смяна на памперса.
Едно от важните неща, с които трябва да сме наясно, е размера на памперса. Той зависи от месечната възраст на бебето и неговите килограми. Памперсът трябва да не е нито прекалено широк, нито пък да стиска бебето.

Изборът на козметика против подсичане е друг много важен момент, за да се предотврати прякото действие на урината и изпражненията върху нежната и чувствителна бебешка кожа. Марката Friendly Organic предлага всичко необходимо за бебешкия тоалет от сертифицирано органичен произход. 

Когато сме готови с точния размер памперс и подходящата козметика, може да се започне стъпка по стъпка смяната на еднократната пелена. 
tommee-tippee-statiya2Първата стъпка е свалянето на пълния памперс.
Това става с помощта на мокри кърпички, за да се евакуира и почисти наличното съдържимо. Поставяме употребената еднократна пелена в коша за памперси и следва измиване на бебешкото дупе.

Втора стъпка е измиване на бебешкото дупе по възможност с течаща вода. Подсушава се внимателно като се обръща особено внимание на гънките на седалището. Те са уязвими, защото в тях се наслоява от крема против подсичане и трябва да се почистват прецизно при всяка смяна на памперса.

Стъпка три - преди поставянето на чистата еднократна пелена цялата памперс зона се намазва с тънък слой от крема за грижа на кожата на седалището.

Четвърта стъпка е правилното поставяне на памперса. Еднократната пелена се поставя на нивото на пъпчето, като се проверява с показалеца на родителя дали има разстояние между коремчето на бебето и фиксирания памперс. В задната си част памперса се оставя свободно да образува „торбичка“, за да може безпрепятствено там да попадат изпражненията и урината и да нямат пряк достъп до нежната и чувствителна бебешка кожа.

Пета стъпка – родители, честито! Вие се справихте перфектно!

tommee-tippee-statiya3 Мили родители, моят съвет към вас е, когато сменяте памперса на бебето, никога не го оставяйте само на повивалник или друга повърхност, даже и за малко. Бебетата са много подвижни и има опасност да паднат при липса на внимание от ваша страна.
За вашето спокойствие и удобство от Tommee Tippee са създали решение – Хигиенен кош за памперси. Той е винаги близо до вас, за да не се отдалечавате от бебето. Системата Sangenic® Hygiene Plus™ опакова и затваря индивидуално всяка пелена. Клинично доказано е 100 пъти по-ефективна за предотвратяване на неприятна миризма от обикновените торбички за пелени. Иновативният многослоен антибактериален филм продължава да убива микробите дори във вече опакованата пелена, давайки непобедима продължителна хигиенна защита.

Автор: 
Теодора Артинова, Старша акушерка

Как да направим дома си по-безопасен?

safety1st-0


Как да направим дома си по-безопасен?
safety1st-1Да бъдеш родител е един от най-вълнуващите периоди в живота. Да наблюдаваш как детето расте и всеки ден прави велики открития в заобикалящата го среда. Но докато се опитваш да стимулираш неговата любопитстваща природа, трябва да помислиш и за неговата безопасност в дома. Преграждането на стълбите или пътя към други нежелани зони изисква особено внимание. Затова следва да помислите навреме за монтиране на обезопасяващи прегради – около 6-ия месец на бебето.


Прегради Safety 1st

Повече от 30 години марката Safety 1st се грижи за сигурността на мъниците вкъщи в милиони семейства. Тя предлага решение за всяко място, което искате да преградите, за да подсигурите безопасността на своето дете – стълбища, отвори към тераса или двор, камини и др. Преградите са с регулируема ширина и различна височина, за да пасват на конкретното място. Можете да удължавате ширината допълнително с 3 размера удължители за пълно съответствие с вашите нужди. Safety 1st предлага и опция за обезопасяване на по-големи пространства с помощта на модулни прегради от по 3 и 5 модула. За тях също има удължители, които ги превръщат съответно в 4 и 6 модулни, предлагайки още по-големи възможности.

safety1st-2 safety1st-3 safety1st-4


safety1st-5Когато детето започне да отваря вратата на преградата само или да се прехвърля през нея, значи е дошло време да я демонтирате. Освен ако нямате друго дете, което все още се нуждае от подобно обезопасяване. В този случай е добре да обясните на баткото или каката, че е важно преградата да бъде затворена. Важна роля за безопасността на детето в дома играе примерът на родителя. Покажете му как трябва да стои на разстояние от отоплителни тела в дома или правилно да използва стълбите, когато проходи.

Всичко необходимо, за да сте спокойни, когато вашият мъник изследва света, е фокус върху безопасността и правилните продукти. Забавно е да наблюдавате как светят очите му при всяко ново откритие, а още по-приятно е чувството на сигурност, когато сте се погрижили домът ви да стане безопасно място.
 

Стерилизация в домашни условия

TeodoraArtinova


1. Защо е необходима?
TT-el-sterilizator-LifestyleСтерилизацията в домашни условия е неизменна част от общата хигиена, защото при новороденото се наблюдава слаба имунна система и същевременно не добре развита храносмилателна. Това налага много отговорни хигиенни грижи от страна на родителите. Хигиена на ръце, почистването на шишета, биберони и залъгалки. Стерилизиране на цялата бебешка посуда поне веднъж на 24 часа в зависимост от вида хранене на новораденото. Необходимостта от стерилизация се изразява в предотвратяването и на най-малкото замърсяване на бебешките шишета и биберони, което може да доведе до сериозни проблеми при новороденото, като вирусни и бактериални инфекции.

2. Докога?
Препоръчително е стерилизацията да бъде поне до 6 месеца след раждането, когато се предполага, че бебето вече има достатъчно силна имунна система, за да се пребори с бактериите от заобикалящата среда.

3. Как стерилизираме?
elektricheski-sterilizator-tommee-tippee-1Добре почистените шишета, биберони и залъгалки стерилизираме посредством следните начини:

Електрически парен стерилизатор
Той работи на принципа, при който водата се превръща в пара, която унищожава различните по вид и опасни за новороденото бактерии и микроорганизми. Цикълът на стерилизация е едва 5 минути, но напълно достатъчен. Предимството е, че стерилността се запазва до 24 часа, ако стерилизаторът не се отваря.
sterilizator-za-mikrovulnova-furna-tommee-tippee-2

Стерилизатор за микровълнова фурна
Стерилизаторът за микровълнова работи на същия принцип, но с тази разлика, че той е по-компактен и лесно преносим.


Студена стерилизация

Тя е предназначена за консуматив, който не е издръжлив на висока температура. Недостатък е, че тя отнема повече време и се налага да изчакате, което с малко бебе не винаги е възможно.

sterilizator-za-shisheta-tommee-tippee-1Гамата на Tommee Tippee предлага още един вид стерилизатор, подходящ за едно шише, когато нямате нужда да стерилизирате пълния арсенал на вашето бебе.
Задължение на всеки родител е след всяко хранене да измива бебешката посуда и да я приготви за стерилизация. Много е важна хигиената на бебешката бутилка и биберон, защото непочистени добре, могат да станат предпоставка за възникване на вредни за новороденото бактерии.
Правилната стерилизация е задължително условие за доброто драве на бебето.Автор:
Теодора Артинова, Старша акушерка

 
 
 

Съхранение на кърма

Елена 3

Кога може да се съхранява кърма:

-        ако имате излишни количества кърма

-        решили сте да се върнете на работа или на лекции

-        имате неотложен ангажимент навън и няма да сте при бебето за поредното кърмене

-        имате недоносено бебе и болницата в която то се отглежда допуска хранене с изцедена храна

-        решили да станете донор на кърма.

В тези случаи е добре да знаете някои основни постановки около съхраняването на млякото и времето, за което то е годно за консумация.

Съхраняването на кърма започва с начина на нейното изцеждане. За да бъде млякото годно след някакъв престой, преди всичко е важно то да бъде чисто и изцедено в чиста среда. Ето стъпките, които трябва да следвате:

1.      Измийте добре помпата и шишето (или контейнера за кърма), които ще използвате.startov-komplekt-Natural Philips AVENT 00A-0538 files
2.      Стерилизирайте ги

3.      Измийте ръцете си и сглобете помпата. Добавете контейнера за кърма или шишето.

4.      Изплакнете гърдите с хладка вода. Подсушете ги

5.      Измийте отново ръцете си. Подсушете ги в друга кърпа

6.      Заемете удобна позиция и изцедете кърмата с помпа

Има три опаковки, в които можете да съхраните кърмата:

-        Шише

shishe-za-hranene-natural-1m-dekoratsiya-kit-philips-avent-2Шишето е избор, когато млякото ще се ползва в срок не по-голям от 24 часа. Това е идеалният вариант да се нахрани бебето, ако се налага майката да отсъства за едно или две поредни кърмения. Изцедената кърма може да остане на стайна температура за не повече от 8 часа или в хладилник за 24 часа. Важно е да се отбележи, че ако млякото не се изконсумира в посочените срокове, то би трябвало да се изхвърли. За да е ясно времето на престой на кърмата в шишето, добре е да се постави етикет с часа на нейното изцеждане.

Независимо дали сте оставили млякото на стайна температура или в хладилника, преди да я предложите на бебето я загрейте до телесна температура.

-        Контейнер за кърма
mehanichna-pompa-za-izcezhdane-comfort-philips-avent-1
Контейнерите за кърма са предвидени най-вече за замразяване на кърма, но има и такива, които могат с подходяща приставка да се превърнат в шишета. F400041507-FIL-global-001Във втория случай те също са подходящи за краткосрочно съхраняване на мляко.

Когато жената желае да замрази кърмата си, изборът на контейнер е най-подходящ за целта. Предимства на контейнерите:

ü  гладки стени, които не позволяват отлагане на мазнините по тях;

ü  плътно затварящи се капаци, които не допускат контакт на кърмата с останалите продукти във фризера;

ü  етикет върху външната стена, на който може да се нанесе датата на изцеждане;

ü  многократна употреба

ü  най-важното предимство е, че някои контейнери могат да се завият под помпата и кърмата да се изцеди директно в тях, без да се налага прехвърляне на млякото от съд в съд.

Времето, в което кърмата е годна за консумация след престой във фризер е от 3 до 6 месеца в зависимост от минусовите температури, които уредът поддържа. Важно е да се отбележи, че колкото по-бързо протече замразяването на кърмата, толкова по-близки са хранителните й качества до млякото в неговото естествено състояние.

Според  указанията, помесетени на опаковките с контейнери за кърма всяка изцедена порция такава трябва да се съхранява в отделен контейнер. Според изследвания, проведени в Банка за майчина кърма, мляко може да бъде допълвано във вече поставен във фризер контейнер, стига това да се направи веднага след неговото изцеждане и без престой за охлаждане в хладилника.

-        Пликчета за кърма

Пликчетата за кърма са алтернатива на контейнерите за мляко, но единственото им предимство е, че не
torbichki-za-suhranenie-na-kurmaзаемат толкова пространство във фризера. Компромисите които се допускат с техния избор е, че се налага преливане от съда, в който е изцедена кърмата в пликчето и обратно от пликчето в шише, за да се нахрани бебето. Всяка смяна на съда, избран за съхранение на кърма, може да компрометира нейната чистота. Ако обаче не разполагате с достатъчно пространство във фризера, изборът на пликчета е добър.Размразяването на кърма също се подчинява на някои правила. Ако замразяването ured-za-zatoplqne-na-kurmaтрябва да се проведе възможно най-бързо, то обратният процес трябва да тече бавно. Ето 
защо, ако ще използвате мляко от фризера, извадете го достатъчно рано, така че да се отпусне и втечни на стайна температура, а след това го преместете в хладилника, докато
дойде ред за неговата консумация. Преценете количеството, което ви е нужно, за да нахраните бебето. Един път затоплена кърма НЕ се оставя за следващо хранене. Преди да поднесете млякото, загрейте го на водна баня до телесна температура. Идеално помощно средство за това са уредите за подгряване на кърма, които затоплят равномерно и безопсано млякото.

Същите уреди са решение и за бързо размразяване на кърма. При спешен случай, може да се доверите на програмите за размразяване, а после и за затопляне преди консумация.

Автор:
Елена Василева, акушерка.

Съхранение на кърма

Хигиенни правила с бебе у дома

TeodoraArtinova

Добрата ежедневна хигиена е не само превенция от инфекции и вируси. Тя носи удоволствие както на новороденото, така и на неговите родители, очаровани от уханието на свежест и бебе.

kosh-za-pampersi-ttПоради незрялата имунна система, новородените са податливи на инфекции. Това налага особено внимание върху тяхната хигиена още от първите дни след раждането. Къпането на бебето води до отстраняване микробите и бактериите, които биха могли да причинят различни болести. При частичен тоалет е препоръчително да се използват еднократни мокри кърпички /без парабени и алергени/, за да се предотврати предаването на различни по вид инфекции.

Хигиената на ръцете е много важна. Особено след третия  месец, когато бебето, играейки, хваща с ръчичка различни предмети и играчки. Многократното измиване на ръцете на бебето е от изключителна важност за неговото здраве и го предпазва от болести, причинени от мръсни ръце /хепатит, коронавирус и др./ В напреднала възраст  6-8 месеца хигиената на детето се превръща във възпитание, в навик да се измиват ръцете след гърне и преди всяко хранене.


Родителите трябва да измиват и дезинфекцират ръцете си не само прибирайки се у дома, но и при всяка дейност свързана с бебето:

 преди цялостен или частичен тоалет6aecb618558929ab262652492a62332d XLOrganic Soap Rice Extract 500ml

 преди кърмене /при новородено/

 преди хранене /6-8 месец/

 преди и след всяка смяна на памперса

 преди и след игра с бебето

0184045 activity friend giraffe  1zalugalka-breast-like-6-18-tommee-tippee-1Важно е родителите да обръщат внимание какви залъгалки и играчки купуват на своите деца.

 

Те трябва да подлежат на леснo почистване, пране и дезинфекция.


Дрешките на бебето се сменят ежедневно, задължително преди и след разходка, като се перат със специален laundry magnolia53oz-eng2
противоалергичен препарат, а обувките се дезинфекцират.

Хигиената на жилището също е от голямо значение. Ежедневното проветряване и дезинфекция на под и повърхности не следва да се пропуска. Това е особено важно, когато детето проходи. Може да се извършва влажно забърсване с препарати на спиртна основа или спирт.

Говорейки за свежия въздух в дома, Tommee Tippee идва на помощ с Хиегиенните кошове Sangenic.
kosh-za-pampersi-twist-and-click-tommee-tippee-1kosh-za-pampersi-twist-and-click-tommee-tippee-1 1Te опаковат и затварят индивидуално всяка пелена. Клинично доказано е, че е 100 пъти по-ефективно за предотвратяване на неприятна миризма от обикновените торбички за пелени.

Мили родители, прибирайки се у дома няма как да забраните на най-близките баба и дядо, леля и чичо да видят вашата рожба. Затова не подценявайте използването на предпазни маски. Нека всеки посетител при бебето, макар и прецизно подбран от вас, използва защитна маска. Защото даже и да няма проявена симптоматика и да е видимо здрав, може неволно да бъде преносител на дадена инфекция или вирус.

Автор: 
Теодора Артинова, Старша акушерка


 
По правило кърменето на поискване регулира производството на кърма. Причината за този феномен е, че докато детето суче през ареолата и гръдното зърно, то стимулира мозъка на майката да произвежда и освобождава нужните хормони: пролактин и окситоцин. Първият е отговорен за синтеза на мляко, а вторият - за секрецията на същото.

Докато детето се кърми се случва и още нещо – то освобождава и факторите от звеното на автокринен контрол, които са организирани на терена на самата млечна жлеза. Тяхното действие е в посока обратна на синтеза и действат като реле, което в нужното време забавя или спира производството на излишни количества мляко.

Казано накратко, техниката на кърмене се усвоява най-добре от бебето, когато кърменето е често.  За да има стабилна лактация гърдите трябва да бъдат изпразвани добре и често.

Ето още няколко причини за изцеждане:

1 .  1.   Бебето е малко и след кърмене липсва чувството за достатъчна изпразненост на гърдите

В началото млякото е минимално (нарича се коластра), но и стомахчето на бебето е колкото лешник или черешка.  Двете идеално се покриват като количество и нужда.

Към 5ти – 6ти ден гърдите започват да произвеждат по-големи количества кърма, която вече надвишава възможностите на детето. В някои от кърменията майката има чувство за остатъчни количества мляко в гърдата, от която е кърмила. Задържането й крие риск от усложнения и в по-дългосрочен план от смущения във възможността жлезата да произвежда толкова, колкото е заложено да се случва. Това е и първата причина за изцеждане, целта на което е да облекчи останалите количества кърма в гърдата. Тази необходимост се налага след 5ти – 6ти ден и в първите седмици след раждането, като най-често помпата  се използва в сутрешните кърмения, когато по правило гърдите са по-пълни, отколкото през деня. В останалата част на денонощието, бебето самрегулира степента на изпразненост на жлезите, стига кърменето да е на поискване и неограничено от часовник.

Доизцежда се само едната гърда (тази, от която е сукало бебето). Другата се подлага на това САМО ако се усеща напрежение!

2.      2.      Чувство за напрежение и невъзможност на бебето да помогне

механична помпа за изцеждане - Comfort Philips AventС това завърши точка 1. Чувство за напрежение. То е неприятно, понякога болезнено и всяка жена, минала по пътя на кърменето, би го различила без проблем. Гърдата е втвърдена, желанието за облекчение е водещо. 
Важно е да се отбележи, че помпата   се прилага за кратко – докато олекне неприятното усещане за препълненост. Останалата част от задачата, оставете на бебето – когато огладнее отново, то ще я свърши.
3.       3.      Раздяла с бебето

Електрическа помпа за изцеждане Philips AVENT Comfort 00A-0425-silent

Някои бебета имат нужда от лечение. Знаете ли, че 10% от новородените ни бебета са недоносени. Това сложно състояние изисква грижа за малките герои в специализирани отделения и под професионалната грижа на неонатолозите и акушерките, работещи там. Кърменето е отложено, но за да се случи изобщо някога, майката трябва да поддържа лактацията си сама, достигайки нужните степен на изпразване на гърдите и в необходимата честота. Или с други думи, да прави сама това, което би правило бебето. Преди всяко изпразване на гърдите с помпа е важно да се приложи малка стимулация. Съвременните електрически помпи  имат в устройството си режим на стимулация. Механична помпа за изцеждане на кърма Comfort Philips AVENT 00A-0420Нежните докосвания на ареолата и зърното в този режим подават нужния сигнал към мозъка, след който се освобождава най-напред хормонът окситоцин. Млякото потича като капчици от върха на зърното, а после, при преминаване в режим на изцеждане, и на струйки. За тези, които са избрали механична помпа, стимулацията се прилага с бързи и плитки движения на дръжката, за около минута, а после се преминава към по-дълбоките натискания на същата, за да се отдели кърмата.

 4.       Хранене с кърма  от шише

komplekt-za-novorodeno-shisheta-natural-philips-avent-st1Грешно е да се мисли, че бебе, разделено с майка си по обективни причини, няма шанс да се научи да се кърми. Практиката показва точно обратното. Но истината е, че понякога тази техника на хранене не се развива и то не само при деца, преживяли лечение в интензивно отделение, но и при здрави доносени бебета. Алтернатива на кърменето е храненето от шише  . Едно мотивирана да кърми elektronna-pompa-za-izcezhdane-easy-comfort-philips-avent-st1майка минава на „план Б“ – изцеждане и хранене от шише с кърма. Тази задача категорично би се изпълнила по-лесно с електрически и електронни помпи, които не уморяват ръката на жената и правят изцеждането много по-бързо от това, осъществено с ръчна помпа.


5.      
Раждане след планово цезарово сечение.

Тук ключовата дума е „планово“.

В края на бременността и в последните няколко дни преди отключване на раждането, млечните жлези претърпяват още малко промени, които са свързани с предстоящата лактация. Когато раждането е по оперативен път в планов порядък, този срок се изпуска.

В рамките на поне 24 часа майката и бебето са разделени един от друг, а това означава липса на достатъчно стимули за производството на кърма.

За да се навакса пропуснатото е добре да се приложи повече стимулация. А именно – още в реанимация (където това е възможно и състоянието на родилката го позволява), включване на помпа  в режим на стимулация. В последващите няколко дни, докато майката произвежда коластра, след всяко кърмене  - допълнително стимулиране на гърдите със съответния режим на помпата. Целта не е да се отдели коластрата, а да се подаде достатъчно информация към мозъка, така че да се поддържат нужните хормони във високи нива.

6.       6.      Искате да се върнете на работа или просто да излезете малко навън (пак по работа, разбира се J )

Не е грях да си амбициозен и много майки се връщат на работа още в първите месеци след раждането. 

konteineri-za-syhranenie-na-karma-st1

Единственият начин да се храни бебето с кърма е, това да става с предварително изцедена такава  . Законът предвижда време и място за изцеждане на кърмачката, когато тя е на служебната си позиция. 

Изцежадането е ключов начин да се помогне, но то не е самоцел. Налага се при нужда или при едно добро кърмене (за кратко). В останалите случаи то е единствената опция за поддържане на отключената лактация. Изцеждането продължава докато детето не започне да я стимулира само или да се храни с изцедена кърма (ако по някаква причина кърменето не е възможна техника на хранене).


Автор: 
Елена Василева, акушерка

Шест причини за изцеждане на гърдите

suveti-za-kurmene-elena-vasileva-philips-avent

По правило кърменето на поискване регулира производството на кърма. Причината за този феномен е, че докато детето суче през ареолата и гръдното зърно, то стимулира мозъка на майката да произвежда и освобождава нужните хормони: пролактин и окситоцин. Първият е отговорен за синтеза на мляко, а вторият - за секрецията на същото.

Докато детето се кърми се случва и още нещо – то освобождава и факторите от звеното на автокринен контрол, които са организирани на терена на самата млечна жлеза. Тяхното действие е в посока обратна на синтеза и действат като реле, което в нужното време забавя или спира производството на излишни количества мляко.

Казано накратко, техниката на кърмене се усвоява най-добре от бебето, когато кърменето е често. За да има стабилна лактация гърдите трябва да бъдат изпразвани добре и често.

Ето още няколко причини за изцеждане:

1.  1.   Бебето е малко и след кърмене липсва чувството за достатъчна изпразненост на гърдите

В началото млякото е минимално (нарича се коластра), но и стомахчето на бебето е колкото лешник или черешка.  Двете идеално се покриват като количество и нужда.

Към 5ти – 6ти ден гърдите започват да произвеждат по-големи количества кърма, която вече надвишава възможностите на детето. В някои от кърменията майката има чувство за остатъчни количества мляко в гърдата, от която е кърмила. Задържането й крие риск от усложнения и в по-дългосрочен план от смущения във възможността жлезата да произвежда толкова, колкото е заложено да се случва. Това е и първата причина за изцеждане, целта на което е да облекчи останалите количества кърма в гърдата. Тази необходимост се налага след 5ти – 6ти ден и в първите седмици след раждането, като най-често помпата се използва в сутрешните кърмения, когато по правило гърдите са по-пълни, отколкото през деня. В останалата част на денонощието, бебето самo регулира степента на изпразненост на жлезите, стига кърменето да е на поискване и неограничено от часовник.

Доизцежда се само едната гърда (тази, от която е сукало бебето). Другата се подлага на това САМО ако се усеща напрежение!

2.     2.      Чувство за напрежение и невъзможност на бебето да помогне

механична помпа за изцеждане - Comfort Philips AventС това завърши точка 1. Чувство за напрежение. То е неприятно, понякога болезнено и всяка жена, минала по пътя на кърменето, би го различила без проблем. Гърдата е втвърдена, желанието за облекчение е водещо.
Важно е да се отбележи, че помпата  се прилага за кратко – докато олекне неприятното усещане за препълненост. Останалата част от задачата, оставете на бебето – когато огладнее отново, то ще я свърши.
3.      3.      Раздяла с бебето

Електрическа помпа за изцеждане Philips AVENT Comfort 00A-0425-silent

Някои бебета имат нужда от лечение. Знаете ли, че 10% от новородените ни бебета са недоносени. Това сложно състояние изисква грижа за малките герои в специализирани отделения и под професионалната грижа на неонатолозите и акушерките, работещи там. Кърменето е отложено, но за да се случи изобщо някога, майката трябва да поддържа лактацията си сама, достигайки нужните степен на изпразване на гърдите и в необходимата честота. Или с други думи, да прави сама това, което би правило бебето. Преди всяко изпразване на гърдите с помпа е важно да се приложи малка стимулация. Съвременните електрически помпи имат в устройството си режим на стимулация. Механична помпа за изцеждане на кърма Comfort Philips AVENT 00A-0420Нежните докосвания на ареолата и зърното в този режим подават нужния сигнал към мозъка, след който се освобождава най-напред хормонът окситоцин. Млякото потича като капчици от върха на зърното, а после, при преминаване в режим на изцеждане, и на струйки. За тези, които са избрали механична помпа, стимулацията се прилага с бързи и плитки движения на дръжката, за около минута, а после се преминава към по-дълбоките натискания на същата, за да се отдели кърмата.

 4.      Хранене с кърма  от шише

komplekt-za-novorodeno-shisheta-natural-philips-avent-st1Грешно е да се мисли, че бебе, разделено с майка си по обективни причини, няма шанс да се научи да се кърми. Практиката показва точно обратното. Но истината е, че понякога тази техника на хранене не се развива и то не само при деца, преживяли лечение в интензивно отделение, но и при здрави доносени бебета. Алтернатива на кърменето е храненето от шише . Едно мотивирана да кърми elektronna-pompa-za-izcezhdane-easy-comfort-philips-avent-st1майка минава на „план Б“ – изцеждане и хранене от шише с кърма. Тази задача категорично би се изпълнила по-лесно с електрически и електронни помпи, които не уморяват ръката на жената и правят изцеждането много по-бързо от това, осъществено с ръчна помпа.


5.     
Раждане след планово цезарово сечение.

Тук ключовата дума е „планово“.

В края на бременността и в последните няколко дни преди отключване на раждането, млечните жлези претърпяват още малко промени, които са свързани с предстоящата лактация. Когато раждането е по оперативен път в планов порядък, този срок се изпуска.

В рамките на поне 24 часа майката и бебето са разделени един от друг, а това означава липса на достатъчно стимули за производството на кърма.

За да се навакса пропуснатото е добре да се приложи повече стимулация. А именно – още в реанимация (където това е възможно и състоянието на родилката го позволява), включване на помпа в режим на стимулация. В последващите няколко дни, докато майката произвежда коластра, след всяко кърмене  - допълнително стимулиране на гърдите със съответния режим на помпата. Целта не е да се отдели коластрата, а да се подаде достатъчно информация към мозъка, така че да се поддържат нужните хормони във високи нива.

6.      6.      Искате да се върнете на работа или просто да излезете малко навън (пак по работа, разбира се J )

Не е грях да си амбициозен и много майки се връщат на работа още в първите месеци след раждането. 

konteineri-za-syhranenie-na-karma-st1

Единственият начин да се храни бебето с кърма е, това да става с предварително изцедена такава . Законът предвижда време и място за изцеждане на кърмачката, когато тя е на служебната си позиция. 

Изцежадането е ключов начин да се помогне, но то не е самоцел. Налага се при нужда или при едно добро кърмене (за кратко). В останалите случаи то е единствената опция за поддържане на отключената лактация. Изцеждането продължава докато детето не започне да я стимулира само или да се храни с изцедена кърма (ако по някаква причина кърменето не е възможна техника на хранене).


Автор: 
Елена Василева, акушерка

По правило кърменето на поискване регулира производството на кърма. Причината за този феномен е, че докато детето суче през ареолата и гръдното зърно, то стимулира мозъка на майката да произвежда и освобождава нужните хормони: пролактин и окситоцин. Първият е отговорен за синтеза на мляко, а вторият - за секрецията на същото.

Докато детето се кърми се случва и още нещо – то освобождава и факторите от звеното на автокринен контрол, които са организирани на терена на самата млечна жлеза. Тяхното действие е в посока обратна на синтеза и действат като реле, което в нужното време забавя или спира производството на излишни количества мляко.

Казано накратко, техниката на кърмене се усвоява най-добре от бебето, когато кърменето е често. За да има стабилна лактация гърдите трябва да бъдат изпразвани добре и често.

Ето още няколко причини за изцеждане:

1.      Бебето е малко и след кърмене липсва чувството за достатъчна изпразненост на гърдите

В началото млякото е минимално (нарича се коластра), но и стомахчето на бебето е колкото лешник или черешка.  Двете идеално се покриват като количество и нужда.

Към 5ти – 6ти ден гърдите започват да произвеждат по-големи количества кърма, която вече надвишава възможностите на детето. В някои от кърменията майката има чувство за остатъчни количества мляко в гърдата, от която е кърмила. Задържането й крие риск от усложнения и в по-дългосрочен план от смущения във възможността жлезата да произвежда толкова, колкото е заложено да се случва. Това е и първата причина за изцеждане, целта на което е да облекчи останалите количества кърма в гърдата. Тази необходимост се налага след 5ти – 6ти ден и в първите седмици след раждането, като най-често помпата се използва в сутрешните кърмения, когато по правило гърдите са по-пълни, отколкото през деня. В останалата част на денонощието, бебето самo регулира степента на изпразненост на жлезите, стига кърменето да е на поискване и неограничено от часовник.

Доизцежда се само едната гърда (тази, от която е сукало бебето). Другата се подлага на това САМО ако се усеща напрежение!

2.      Чувство за напрежение и невъзможност на бебето да помогне

С това завърши точка 1. Чувство за напрежение. То е неприятно, понякога болезнено и всяка жена, минала по пътя на кърменето, би го различила без проблем. Гърдата е втвърдена, желанието за облекчение е водещо. Важно е да се отбележи, че помпата се прилага за кратко – докато олекне неприятното усещане за препълненост. Останалата част от задачата, оставете на бебето – когато огладнее отново, то ще я свърши.

3.      Раздяла с бебето

Някои бебета имат нужда от лечение. Знаете ли, че 10% от новородените ни бебета са недоносени. Това сложно състояние изисква грижа за малките герои в специализирани отделения и под професионалната грижа на неонатолозите и акушерките, работещи там. Кърменето е отложено, но за да се случи изобщо някога, майката трябва да поддържа лактацията си сама, достигайки нужните степен на изпразване на гърдите и в необходимата честота. Или с други думи, да прави сама това, което би правило бебето. Преди всяко изпразване на гърдите с помпа е важно да се приложи малка стимулация. Съвременните електрически помпи имат в устройството си режим на стимулация. Нежните докосвания на ареолата и зърното в този режим подават нужния сигнал към мозъка, след който се освобождава най-напред хормонът окситоцин. Млякото потича като капчици от върха на зърното, а после, при преминаване в режим на изцеждане, и на струйки. За тези, които са избрали механична помпа, стимулацията се прилага с бързи и плитки движения на дръжката, за около минута, а после се преминава към по-дълбоките натискания на същата, за да се отдели кърмата.

4.      Хранене с кърма  от шише

Грешно е да се мисли, че бебе, разделено с майка си по обективни причини, няма шанс да се научи да се кърми. Практиката показва точно обратното. Но истината е, че понякога тази техника на хранене не се развива и то не само при деца, преживяли лечение в интензивно отделение, но и при здрави доносени бебета. Алтернатива на кърменето е храненето от шише . Едно мотивирана да кърми майка минава на „план Б“ – изцеждане и хранене от шише с кърма. Тази задача категорично би се изпълнила по-лесно с електрически и електронни помпи, които не уморяват ръката на жената и правят изцеждането много по-бързо от това, осъществено с ръчна помпа.

5.      Раждане след планово цезарово сечение.

Тук ключовата дума е „планово“.

В края на бременността и в последните няколко дни преди отключване на раждането, млечните жлези претърпяват още малко промени, които са свързани с предстоящата лактация. Когато раждането е по оперативен път в планов порядък, този срок се изпуска.

В рамките на поне 24 часа майката и бебето са разделени един от друг, а това означава липса на достатъчно стимули за производството на кърма.

За да се навакса пропуснатото е добре да се приложи повече стимулация. А именно – още в реанимация (където това е възможно и състоянието на родилката го позволява), включване на помпа в режим на стимулация. В последващите няколко дни, докато майката произвежда коластра, след всяко кърмене  - допълнително стимулиране на гърдите със съответния режим на помпата. Целта не е да се отдели коластрата, а да се подаде достатъчно информация към мозъка, така че да се поддържат нужните хормони във високи нива.

6.      Искате да се върнете на работа или просто да излезете малко навън (пак по работа, разбира се J )

Не е грях да си амбициозен и много майки се връщат на работа още в първите месеци след раждането. Единственият начин да се храни бебето с кърма е, това да става с предварително изцедена такава . Законът предвижда време и място за изцеждане на кърмачката, когато тя е на служебната си позиция.

Изцежадането е ключов начин да се помогне, но то не е самоцел. Налага се при нужда или при едно добро кърмене (за кратко). В останалите случаи то е единствената опция за поддържане на отключената лактация. Изцеждането продължава докато детето не започне да я стимулира само или да се храни с изцедена кърма (ако по някаква причина кърменето не е възможна техника на хранене).

Томбола, проведена на Лекцията "Първи грижи за новороденото" 23.02.2020г.

lekciya-purvi-grizhi-za-bebeto-tommee-tippee-1
   
Скъпи приятели,

На 23.02.2020г. в шоурум Ивентас ст. ак. Теодора Артинова и медицински представител на бранда Tommee Tippee изнесе лекция на тема „Първи грижи за новороденото“.
Освен полезни съвети за кърменето и отглеждането на бебето, присъстващите бъдещи и настоящи родители имаха възможността да зададат своите въпроси на лектора и да получат професионална консултация относно широка гама продукти за бебето.
Раздадени бяха и подаръци - Хигиенен кош за памперси Simplee Tommee Tippee и Шише за хранене Tommee Tippee Ultra 260мл. 

Късметлията от анкетата във Facebook страницата ни е Моника Кузманова. Тя получава специален подарък – Стъклено шише за хранене Easi-Vent Tommee Tippee 150мл. 

Благодарим на всички участници, които се включиха в томболата.
Желаем им да отгледат здрави и щастливи мъници.
 
lekciya-purvi-grizhi-za-bebeto-tommee-tippee-2

Безплатна лекция "Първи грижи за новороденото" 23.02.2020г.

pokana-za-lekciya-tommee-tippee-new-1  
Уважаеми клиенти,

Заповядайте на безплатната лекция "Първи грижи за новороденото", която ще се проведе на 23.02.2020г, НЕДЕЛЯ, от 11:00 ч в шоурум Ивентас на бул. "Симеоновско шосе" 130 (стига се с автобуси 67, 111). 
Лектор ще бъде Теодора Артинова, медицински консултант на Tommee Tippee за България, която ще даде на бъдещите и настоящите майки полезна информация и много съвети относно кърменето и отглеждането на бебето.

Ще бъде изтеглен и един от позналите верния отговор на въпроса:
Коя е серията шишета Tommee Tippee с антиколик клапа тип тръбичка? 
- Advanced Anti-Colic
- Easi-Vent
- Ultra
-Всички изброени

Късметлията, който ще бъде изтеглен, ще получи специална награда - Стъклено шише за хранене Easi-Vent 150мл. 0м+ . Отговорете Online тук.


Възползвайте се от 20% отстъпка на всички продукти, с марка Tommee Tippee, на 23.02.2020г. (неделя).
Отстъпката важи само за артикули Tommee Tippee и не включва стоки в намаление и промоции. 
Офертата е валидна само за покупки от шоурум Ивентас. 

За присъствие можете да се запишете тук.

pokana-za-lekciya-tommee-tippee-new-2

Коледно работно време на шоурум Ивентас

koledno-rabotno-vreme-iventas-averoom-news Уважаеми клиенти,

В празничните дни, магазин Аверум, с адрес: гр. София бул. "Симеоновско шосе" 130, ще работи със следното работно време:

24 декември Вторник: 10:30 - 16:00 часа
25 декември Сряда: Почивен ден
26 декември Четвъртък: Почивен ден
31 декември Вторник: 10:30 - 16:00 часа
01 януари Сряда: Почивен ден


Благодарим за разбирането!

Екипът на фирма Ивентас Ви желае весело посрещане на Коледните празници!