https://iventas.bg

Новини

TeodoraArtinova

Стерилизация в домашни условия

1. Защо е необходима?
TT-el-sterilizator-LifestyleСтерилизацията в домашни условия е неизменна част от общата хигиена, защото при новороденото се наблюдава слаба имунна система и същевременно не добре развита храносмилателна. Това налага много отговорни хигиенни грижи от страна на родителите. Хигиена на ръце, почистването на шишета, биберони и залъгалки. Стерилизиране на цялата бебешка посуда поне веднъж на 24 часа в зависимост от вида хранене на новораденото. Необходимостта от стерилизация се изразява в предотвратяването и на най-малкото замърсяване на бебешките шишета и биберони, което може да доведе до сериозни проблеми при новороденото, като вирусни и бактериални инфекции.

2. Докога?
Препоръчително е стерилизацията да бъде поне до 6 месеца след раждането, когато се предполага, че бебето вече има достатъчно силна имунна система, за да се пребори с бактериите от заобикалящата среда.

3. Как стерилизираме?
elektricheski-sterilizator-tommee-tippee-1Добре почистените шишета, биберони и залъгалки стерилизираме посредством следните начини:

Електрически парен стерилизатор
Той работи на принципа, при който водата се превръща в пара, която унищожава различните по вид и опасни за новороденото бактерии и микроорганизми. Цикълът на стерилизация е едва 5 минути, но напълно достатъчен. Предимството е, че стерилността се запазва до 24 часа, ако стерилизаторът не се отваря.
sterilizator-za-mikrovulnova-furna-tommee-tippee-2

Стерилизатор за микровълнова фурна
Стерилизаторът за микровълнова работи на същия принцип, но с тази разлика, че той е по-компактен и лесно преносим.


Студена стерилизация

Тя е предназначена за консуматив, който не е издръжлив на висока температура. Недостатък е, че тя отнема повече време и се налага да изчакате, което с малко бебе не винаги е възможно.

sterilizator-za-shisheta-tommee-tippee-1Гамата на Tommee Tippee предлага още един вид стерилизатор, подходящ за едно шише, когато нямате нужда да стерилизирате пълния арсенал на вашето бебе.
Задължение на всеки родител е след всяко хранене да измива бебешката посуда и да я приготви за стерилизация. Много е важна хигиената на бебешката бутилка и биберон, защото непочистени добре, могат да станат предпоставка за възникване на вредни за новороденото бактерии.
Правилната стерилизация е задължително условие за доброто драве на бебето.Автор:
Теодора Артинова, Старша акушерка