https://iventas.bg

Новини-Меню

Световен бъбречен ден 2013

Световен бъбречен ден 2013


На 14 март международната нефрологична общност се обединява зад една инициатива - отбелязване на Световния бъбречен ден. Така ще се спази вече установената от 2006г. традиция - всеки втори четвъртък от месец март да бъде посветен на бъбречните заболявания. Тази година мото на Световния бъбречен ден е: Да спрем острата бъбречна увреда. С други думи - да предотвратим възникването на Остра бъбречна недостатъчност (ОБН).


На традиционната благотворителна вечеря доц. Буева изнесе факти за успеха на кампанията през годината и набеляза бъдещите цели. Като забележителен напредък бе отбелязано поемането от здравната каса на един профилактичен преглед с ехограф на отделителната система на бебето при навършване на 6 месеца. Прегледът се назначава от личния педиатър на детето. Следващата цел е профилактичният преглед на отделителната система да се добави към задължителните ежегодни изследвания на всички пациенти, за да се хващат в ранен стадий възможни бъбречни увреждания.

На станалото традиция събитие, българския бизнес отново подкрепи Българската бъбречна асоциация и Българското нефрологично дружество със средства събрани на благотворителен търг и благотворителна томбола. Сред фирмите-благодетелки са Ивентас, Дъч Мед, Трансимпорт, Издателство Труд, български артисти и художници. Благодарение на предоставените продукти за търга и томболата се събраха средства в размер на близо 5000лв.

Медийни партньори на инициативата са Ники Кънчев като водещ и чрез предаването си по Дарик Радио, Милена, Кирил и Тодор от Тройка на разсъмване по радио Витоша, сп. Грация.

  DSC 0128 DSC 0137DSC 0124