https://iventas.bg

Новини-Меню

Хигиенни правила с бебе у дома

TeodoraArtinova

Добрата ежедневна хигиена е не само превенция от инфекции и вируси. Тя носи удоволствие както на новороденото, така и на неговите родители, очаровани от уханието на свежест и бебе.

kosh-za-pampersi-ttПоради незрялата имунна система, новородените са податливи на инфекции. Това налага особено внимание върху тяхната хигиена още от първите дни след раждането. Къпането на бебето води до отстраняване микробите и бактериите, които биха могли да причинят различни болести. При частичен тоалет е препоръчително да се използват еднократни мокри кърпички /без парабени и алергени/, за да се предотврати предаването на различни по вид инфекции.

Хигиената на ръцете е много важна. Особено след третия  месец, когато бебето, играейки, хваща с ръчичка различни предмети и играчки. Многократното измиване на ръцете на бебето е от изключителна важност за неговото здраве и го предпазва от болести, причинени от мръсни ръце /хепатит, коронавирус и др./ В напреднала възраст  6-8 месеца хигиената на детето се превръща във възпитание, в навик да се измиват ръцете след гърне и преди всяко хранене.


Родителите трябва да измиват и дезинфекцират ръцете си не само прибирайки се у дома, но и при всяка дейност свързана с бебето:

 преди цялостен или частичен тоалет6aecb618558929ab262652492a62332d XLOrganic Soap Rice Extract 500ml

 преди кърмене /при новородено/

 преди хранене /6-8 месец/

 преди и след всяка смяна на памперса

 преди и след игра с бебето

0184045 activity friend giraffe  1zalugalka-breast-like-6-18-tommee-tippee-1Важно е родителите да обръщат внимание какви залъгалки и играчки купуват на своите деца.

 

Те трябва да подлежат на леснo почистване, пране и дезинфекция.


Дрешките на бебето се сменят ежедневно, задължително преди и след разходка, като се перат със специален laundry magnolia53oz-eng2
противоалергичен препарат, а обувките се дезинфекцират.

Хигиената на жилището също е от голямо значение. Ежедневното проветряване и дезинфекция на под и повърхности не следва да се пропуска. Това е особено важно, когато детето проходи. Може да се извършва влажно забърсване с препарати на спиртна основа или спирт.

Говорейки за свежия въздух в дома, Tommee Tippee идва на помощ с Хиегиенните кошове Sangenic.
kosh-za-pampersi-twist-and-click-tommee-tippee-1kosh-za-pampersi-twist-and-click-tommee-tippee-1 1Te опаковат и затварят индивидуално всяка пелена. Клинично доказано е, че е 100 пъти по-ефективно за предотвратяване на неприятна миризма от обикновените торбички за пелени.

Мили родители, прибирайки се у дома няма как да забраните на най-близките баба и дядо, леля и чичо да видят вашата рожба. Затова не подценявайте използването на предпазни маски. Нека всеки посетител при бебето, макар и прецизно подбран от вас, използва защитна маска. Защото даже и да няма проявена симптоматика и да е видимо здрав, може неволно да бъде преносител на дадена инфекция или вирус.

Автор: 
Теодора Артинова, Старша акушерка


 
По правило кърменето на поискване регулира производството на кърма. Причината за този феномен е, че докато детето суче през ареолата и гръдното зърно, то стимулира мозъка на майката да произвежда и освобождава нужните хормони: пролактин и окситоцин. Първият е отговорен за синтеза на мляко, а вторият - за секрецията на същото.

Докато детето се кърми се случва и още нещо – то освобождава и факторите от звеното на автокринен контрол, които са организирани на терена на самата млечна жлеза. Тяхното действие е в посока обратна на синтеза и действат като реле, което в нужното време забавя или спира производството на излишни количества мляко.

Казано накратко, техниката на кърмене се усвоява най-добре от бебето, когато кърменето е често.  За да има стабилна лактация гърдите трябва да бъдат изпразвани добре и често.

Ето още няколко причини за изцеждане:

1 .  1.   Бебето е малко и след кърмене липсва чувството за достатъчна изпразненост на гърдите

В началото млякото е минимално (нарича се коластра), но и стомахчето на бебето е колкото лешник или черешка.  Двете идеално се покриват като количество и нужда.

Към 5ти – 6ти ден гърдите започват да произвеждат по-големи количества кърма, която вече надвишава възможностите на детето. В някои от кърменията майката има чувство за остатъчни количества мляко в гърдата, от която е кърмила. Задържането й крие риск от усложнения и в по-дългосрочен план от смущения във възможността жлезата да произвежда толкова, колкото е заложено да се случва. Това е и първата причина за изцеждане, целта на което е да облекчи останалите количества кърма в гърдата. Тази необходимост се налага след 5ти – 6ти ден и в първите седмици след раждането, като най-често помпата  се използва в сутрешните кърмения, когато по правило гърдите са по-пълни, отколкото през деня. В останалата част на денонощието, бебето самрегулира степента на изпразненост на жлезите, стига кърменето да е на поискване и неограничено от часовник.

Доизцежда се само едната гърда (тази, от която е сукало бебето). Другата се подлага на това САМО ако се усеща напрежение!

2.      2.      Чувство за напрежение и невъзможност на бебето да помогне

механична помпа за изцеждане - Comfort Philips AventС това завърши точка 1. Чувство за напрежение. То е неприятно, понякога болезнено и всяка жена, минала по пътя на кърменето, би го различила без проблем. Гърдата е втвърдена, желанието за облекчение е водещо. 
Важно е да се отбележи, че помпата   се прилага за кратко – докато олекне неприятното усещане за препълненост. Останалата част от задачата, оставете на бебето – когато огладнее отново, то ще я свърши.
3.       3.      Раздяла с бебето

Електрическа помпа за изцеждане Philips AVENT Comfort 00A-0425-silent

Някои бебета имат нужда от лечение. Знаете ли, че 10% от новородените ни бебета са недоносени. Това сложно състояние изисква грижа за малките герои в специализирани отделения и под професионалната грижа на неонатолозите и акушерките, работещи там. Кърменето е отложено, но за да се случи изобщо някога, майката трябва да поддържа лактацията си сама, достигайки нужните степен на изпразване на гърдите и в необходимата честота. Или с други думи, да прави сама това, което би правило бебето. Преди всяко изпразване на гърдите с помпа е важно да се приложи малка стимулация. Съвременните електрически помпи  имат в устройството си режим на стимулация. Механична помпа за изцеждане на кърма Comfort Philips AVENT 00A-0420Нежните докосвания на ареолата и зърното в този режим подават нужния сигнал към мозъка, след който се освобождава най-напред хормонът окситоцин. Млякото потича като капчици от върха на зърното, а после, при преминаване в режим на изцеждане, и на струйки. За тези, които са избрали механична помпа, стимулацията се прилага с бързи и плитки движения на дръжката, за около минута, а после се преминава към по-дълбоките натискания на същата, за да се отдели кърмата.

 4.       Хранене с кърма  от шише

komplekt-za-novorodeno-shisheta-natural-philips-avent-st1Грешно е да се мисли, че бебе, разделено с майка си по обективни причини, няма шанс да се научи да се кърми. Практиката показва точно обратното. Но истината е, че понякога тази техника на хранене не се развива и то не само при деца, преживяли лечение в интензивно отделение, но и при здрави доносени бебета. Алтернатива на кърменето е храненето от шише  . Едно мотивирана да кърми elektronna-pompa-za-izcezhdane-easy-comfort-philips-avent-st1майка минава на „план Б“ – изцеждане и хранене от шише с кърма. Тази задача категорично би се изпълнила по-лесно с електрически и електронни помпи, които не уморяват ръката на жената и правят изцеждането много по-бързо от това, осъществено с ръчна помпа.


5.      
Раждане след планово цезарово сечение.

Тук ключовата дума е „планово“.

В края на бременността и в последните няколко дни преди отключване на раждането, млечните жлези претърпяват още малко промени, които са свързани с предстоящата лактация. Когато раждането е по оперативен път в планов порядък, този срок се изпуска.

В рамките на поне 24 часа майката и бебето са разделени един от друг, а това означава липса на достатъчно стимули за производството на кърма.

За да се навакса пропуснатото е добре да се приложи повече стимулация. А именно – още в реанимация (където това е възможно и състоянието на родилката го позволява), включване на помпа  в режим на стимулация. В последващите няколко дни, докато майката произвежда коластра, след всяко кърмене  - допълнително стимулиране на гърдите със съответния режим на помпата. Целта не е да се отдели коластрата, а да се подаде достатъчно информация към мозъка, така че да се поддържат нужните хормони във високи нива.

6.       6.      Искате да се върнете на работа или просто да излезете малко навън (пак по работа, разбира се J )

Не е грях да си амбициозен и много майки се връщат на работа още в първите месеци след раждането. 

konteineri-za-syhranenie-na-karma-st1

Единственият начин да се храни бебето с кърма е, това да става с предварително изцедена такава  . Законът предвижда време и място за изцеждане на кърмачката, когато тя е на служебната си позиция. 

Изцежадането е ключов начин да се помогне, но то не е самоцел. Налага се при нужда или при едно добро кърмене (за кратко). В останалите случаи то е единствената опция за поддържане на отключената лактация. Изцеждането продължава докато детето не започне да я стимулира само или да се храни с изцедена кърма (ако по някаква причина кърменето не е възможна техника на хранене).


Автор: 
Елена Василева, акушерка