https://iventas.bg

Новини-Меню

Съхранение на кърма

Елена 3

Кога може да се съхранява кърма:

-        ако имате излишни количества кърма

-        решили сте да се върнете на работа или на лекции

-        имате неотложен ангажимент навън и няма да сте при бебето за поредното кърмене

-        имате недоносено бебе и болницата в която то се отглежда допуска хранене с изцедена храна

-        решили да станете донор на кърма.

В тези случаи е добре да знаете някои основни постановки около съхраняването на млякото и времето, за което то е годно за консумация.

Съхраняването на кърма започва с начина на нейното изцеждане. За да бъде млякото годно след някакъв престой, преди всичко е важно то да бъде чисто и изцедено в чиста среда. Ето стъпките, които трябва да следвате:

1.      Измийте добре помпата и шишето (или контейнера за кърма), които ще използвате.startov-komplekt-Natural Philips AVENT 00A-0538 files
2.      Стерилизирайте ги

3.      Измийте ръцете си и сглобете помпата. Добавете контейнера за кърма или шишето.

4.      Изплакнете гърдите с хладка вода. Подсушете ги

5.      Измийте отново ръцете си. Подсушете ги в друга кърпа

6.      Заемете удобна позиция и изцедете кърмата с помпа

Има три опаковки, в които можете да съхраните кърмата:

-        Шише

shishe-za-hranene-natural-1m-dekoratsiya-kit-philips-avent-2Шишето е избор, когато млякото ще се ползва в срок не по-голям от 24 часа. Това е идеалният вариант да се нахрани бебето, ако се налага майката да отсъства за едно или две поредни кърмения. Изцедената кърма може да остане на стайна температура за не повече от 8 часа или в хладилник за 24 часа. Важно е да се отбележи, че ако млякото не се изконсумира в посочените срокове, то би трябвало да се изхвърли. За да е ясно времето на престой на кърмата в шишето, добре е да се постави етикет с часа на нейното изцеждане.

Независимо дали сте оставили млякото на стайна температура или в хладилника, преди да я предложите на бебето я загрейте до телесна температура.

-        Контейнер за кърма
mehanichna-pompa-za-izcezhdane-comfort-philips-avent-1
Контейнерите за кърма са предвидени най-вече за замразяване на кърма, но има и такива, които могат с подходяща приставка да се превърнат в шишета. F400041507-FIL-global-001Във втория случай те също са подходящи за краткосрочно съхраняване на мляко.

Когато жената желае да замрази кърмата си, изборът на контейнер е най-подходящ за целта. Предимства на контейнерите:

ü  гладки стени, които не позволяват отлагане на мазнините по тях;

ü  плътно затварящи се капаци, които не допускат контакт на кърмата с останалите продукти във фризера;

ü  етикет върху външната стена, на който може да се нанесе датата на изцеждане;

ü  многократна употреба

ü  най-важното предимство е, че някои контейнери могат да се завият под помпата и кърмата да се изцеди директно в тях, без да се налага прехвърляне на млякото от съд в съд.

Времето, в което кърмата е годна за консумация след престой във фризер е от 3 до 6 месеца в зависимост от минусовите температури, които уредът поддържа. Важно е да се отбележи, че колкото по-бързо протече замразяването на кърмата, толкова по-близки са хранителните й качества до млякото в неговото естествено състояние.

Според  указанията, помесетени на опаковките с контейнери за кърма всяка изцедена порция такава трябва да се съхранява в отделен контейнер. Според изследвания, проведени в Банка за майчина кърма, мляко може да бъде допълвано във вече поставен във фризер контейнер, стига това да се направи веднага след неговото изцеждане и без престой за охлаждане в хладилника.

-        Пликчета за кърма

Пликчетата за кърма са алтернатива на контейнерите за мляко, но единственото им предимство е, че не
torbichki-za-suhranenie-na-kurmaзаемат толкова пространство във фризера. Компромисите които се допускат с техния избор е, че се налага преливане от съда, в който е изцедена кърмата в пликчето и обратно от пликчето в шише, за да се нахрани бебето. Всяка смяна на съда, избран за съхранение на кърма, може да компрометира нейната чистота. Ако обаче не разполагате с достатъчно пространство във фризера, изборът на пликчета е добър.Размразяването на кърма също се подчинява на някои правила. Ако замразяването ured-za-zatoplqne-na-kurmaтрябва да се проведе възможно най-бързо, то обратният процес трябва да тече бавно. Ето 
защо, ако ще използвате мляко от фризера, извадете го достатъчно рано, така че да се отпусне и втечни на стайна температура, а след това го преместете в хладилника, докато
дойде ред за неговата консумация. Преценете количеството, което ви е нужно, за да нахраните бебето. Един път затоплена кърма НЕ се оставя за следващо хранене. Преди да поднесете млякото, загрейте го на водна баня до телесна температура. Идеално помощно средство за това са уредите за подгряване на кърма, които затоплят равномерно и безопсано млякото.

Същите уреди са решение и за бързо размразяване на кърма. При спешен случай, може да се доверите на програмите за размразяване, а после и за затопляне преди консумация.

Автор:
Елена Василева, акушерка.

Съхранение на кърма