Добрата ежедневна хигиена е не само превенция от инфекции и вируси. Тя носи удоволствие както на новороденото, така и на неговите родители, очаровани от уханието на свежест и бебе.

Поради незрялата имунна система, новородените са податливи на инфекции. Това налага особено внимание върху тяхната хигиена още от първите дни след раждането. Къпането на бебето води до отстраняване микробите и бактериите, които биха могли да причинят различни болести. При частичен тоалет е препоръчително да се използват еднократни мокри кърпички /без парабени и алергени/, за да се предотврати предаването на различни по вид инфекции.

Хигиената на ръцете е много важна. Особено след третия месец, когато бебето, играейки, хваща с ръчичка различни предмети и играчки. Многократното измиване на ръцете на бебето е от изключителна важност за неговото здраве и го предпазва от болести, причинени от мръсни ръце /хепатит, коронавирус и др./ В напреднала възраст 6-8 месеца хигиената на детето се превръща във възпитание, в навик да се измиват ръцете след гърне и преди всяко хранене.


Родителите трябва да измиват и дезинфекцират ръцете си не само прибирайки се у дома, но и при всяка дейност свързана с бебето:

преди цялостен или частичен тоалет

преди кърмене /при новородено/

преди хранене /6-8 месец/

преди и след всяка смяна на памперса

преди и след игра с бебето

Важно е родителите да обръщат внимание какви залъгалки и играчки купуват на своите деца.

 Те трябва да подлежат на леснo почистване, пране и дезинфекция.

Дрешките на бебето се сменят ежедневно, задължително преди и след разходка, като се перат със специален противоалергичен препарат, а обувките се дезинфекцират.

Хигиената на жилището също е от голямо значение. Ежедневното проветряване и дезинфекция на под и повърхности не следва да се пропуска. Това е особено важно, когато детето проходи. Може да се извършва влажно забърсване с препарати на спиртна основа или спирт.

Говорейки за свежия въздух в дома, Tommee Tippee идва на помощ с Хиегиенните кошове Sangenic.

Te опаковат и затварят индивидуално всяка пелена. Клинично доказано е, че е 100 пъти по-ефективно за предотвратяване на неприятна миризма от обикновените торбички за пелени.

Мили родители, прибирайки се у дома няма как да забраните на най-близките баба и дядо, леля и чичо да видят вашата рожба. Затова не подценявайте използването на предпазни маски. Нека всеки посетител при бебето, макар и прецизно подбран от вас, използва защитна маска. Защото даже и да няма проявена симптоматика и да е видимо здрав, може неволно да бъде преносител на дадена инфекция или вирус.

Автор: 

Теодора Артинова, Старша акушерка