Изборът на правилната бебешка количка значително ще улесни вашето ежедневие по отношение на лекотата и достъпността, която ще ви осигури, от разходка в търговски център до разходка в парка.

Тук ще намерите кратко ръководство, описващо най-важните елементи, с които една бебешка количка трябва да разполага.


Преди да започнем, нека направим уточнението, че изборът на бебешка количка е строго индивидуален. Това, че конкретен модел количка идеално пасва на изискванията на вашата най-близка приятелка, не винаги означава, че същият модел количка ще отговори и на вашите очаквания. 

Нашият съвет е преди да купите количката, да я тествате. А именно, когато разглеждате количките в магазина, не само да слушате презентацията на консултанта, а да се опитате вие да боравите с количката:

Това ще ви помогне да разберете дали ще изпитвате затруднения при използването на количката. Често, този тест ще ви подскаже и дали тази количка е подходяща за вас.

кратко ръководство, описващо най-важните елементи, с които една бебешка количка трябва да разполага

Какво всъщност включва бебешката количка?

Това е най-опростено представения вариант:

Конфигурацията на количката най-често се използва в следната последователност, съобразена с възрастта на детето:

 • От 0 до 6 месеца - количката включва Шаси с гуми и Кош за новородено
 • От 6 месеца+ - количката включва Шаси с гуми и Седалка

Посочената възраст е препоръчителна. Запомнете, че децата се развиват индивидуално и преходът от кош за новородено към седяща част, може да настъпи по-рано от представената ориентировъчна информация. 


Един от най-важните елементи на всяка количка е шасито. Съобразно материалът, от който е изработена конструкцията, количката може да бъде олекотена. Алуминиевото шаси е за предпочитане, тъй като е значително по-леко от други материали. Винаги изисквайте информация за теглото на шасито, тъй като към това тегло, трябва да добавите: тегло на кош за новородено или седалка + тегло на детето + тегло на багажът на детето, който ще носите по време на разходка. Общото тегло е всъщност от значение. По-тежките колички са и по трудни за маневриране. По-леките колички ви дават възможност да преминавате по-лесно през неравни терени и сравнително по-лесно да изкачвате стълби, ако ви се налага. 


Друга важна особеност за шасито са гумите – до преди няколко години всички колички се изработваха с помпащи се гуми. Индустрията на количките, както всички други индустрии, се развива динамично, което налага използването на гуми от пневматична или друг вид пяна, която прави количката значително по-лека, но със същата стабилност и устойчивост при движение и маневриране.

Ако трябва да обобщим, най-важното от шасито е:

 • материалът, от който е произведено да е лек
 • гумите да са изработени от специална пяна, която да е устойчива на износване и да допринася за лекотата на цялата конструкция


Защо е необходим кошът за новородено?


Много от родителите смятат, че не е необходимо да купуват кош за новородено. Основната функция на коша за новородено е да предостави на бебето пълноценен сън. В първите месеци, детето трябва да лежи в напълно хоризонтално положение, тъй като гръбнакът е в процес на укрепване и развитие. Затова кошът за новородено трябва да бъде достатъчно широк и с удобен матрак. Освен пълноценен сън, кошът за новородено предпазва детето и от лоши атмосферни условия. 


Преходът към седяща част…


Децата растат толкова бързо, че докато се усетите, вашето дете ще започне да се обръща и да се опитва да се надига, за да види какво се случва в света около него. Преходът от кош за новородено към седалка е индивидуален за всяко дете. Въпреки това е установено едно правило, базирано на множество изследвания, което посочва, че преходът от кош за новородено към седалка следва да бъде около шестия месец. В този период освен достатъчно любопитно, детето вече физически може да стои по- стабилно изправено, а и прекарва по-дълго време в будно състояние, за да опознава и изследва света около него. 

Най-важното за една седалка е безопасността на детето. Поради тази причина, седалката на количката разполага с пет точков колан на заключване и борд, който да предотврати детето да изпадне от нея. 

За безопасността на детето, седалката на детската количка трябва да разполага с пет точков колан на заключване и борд

Друга изключително важна функция на седалката е опцията да се монтира върху шасито в две посоки, т.е. в посока на движението и в посока обратно на движението. В началото е добре седалката да бъде монтирана в посока обратно на движението, да за може да наблюдавате детето и да сте спокойни по време на разходка.

Важна функция на седалката е удобната, почти напълно хоризонтална позиция за сън. Това ви позволява да прекарвате повече време на вън с детето, без да го лишавате от пълноценен сън. Допълнителна екстра е и материалът, от който е произведен текстила на седалката. По-високият клас колички предлагат вградена мемори пяна в текстила на седалката за допълнителен комфорт при спане.    

седалката се монтира върху шасито в две посоки, т.е. в посока на движението и в посока обратно на движението

През по-летните месеци е необходимо седалката да разполага с широк сенник, който да предпазва детето от слънчевите лъчи. Всички допълнителни екстри към седалката като UV защита на плата; „прозорче“ за проветряване и циркулиране на въздуха в седалката и меката материя на плата са само част от комфорта, който ще осигурите на вашето дете.

прозорче за проветряване и циркулиране на въздуха в седалката на бебешката количка


Често родителите, търсещи количка за своето дете, пропускат много важна функция, която количката трябва да предлага, а именно компактното сгъване на количката. Бебешката количка е най-дълго използвания продукт, от покупките за детето, затова е добре да включим и компактност в критериите при избора на количка. Ако количката в сгънато положение заема по-голямата част от вашия багажник – това не е вашата количка. Освен количката , в багажника трябва да остане и място за допълнителния багаж на бебето (дрешки; пелени; шишета и т.н.) и място за вашия багаж. По-високият клас колички предлагат сгъване на конструкцията на шасито заедно със седалката , което допълнително ще ви освободи място в багажника. Лесното сваляне и монтиране на гумите, също ще ви осигури допълнително пространство в багажника.


Компактността на количката може да бъде оценена и спрямо това, дали се побира в асансьора. Ако количката не се побира в асансьора, това сравнително ще утежни вашето ежедневие. През летните месеци, повечето майки излизат на разходка най-малко два пъти на ден. Ако ви се налага да изкачвате стълби, носейки количката , това със сигурност ще ви изтощи.


Аксесоарите, които предлагат марките бебешки продукти, също са от значение. Най-важните аксесоари са чантата, в която на леснодостъпно и удобно място да организирате багажа на бебето, дъждобраните, които при дъждовно време бързо и лесно да монтирате върху коша за новородено или седалката. През зимните месеци е добре да разполагате със зимно чувалче, а през летните месеци – UV слънчобран и комарник.


Предимство имат марките колички, които ви дават възможност допълнително да закупите аксесоарите, а не да бъдат включени към цената на първоначалния комплект, защото ако детето се роди в зимните месеци, не е необходимо да инвестирате в зимен чувал, който се монтира на седалката, която ще използване през лятото.Нека обобщим, кои са най-важните функции, които една количка трябва да включва:

 • Да бъде лека – конструкцията на шасито да бъде алуминиева, което гарантира здравина и лекота на количката
 • Да бъде маневрена – големи гуми, изработени от пневматична пяна, въртящи се на 360˚ с опция за застопоряване за движение само напред и лесно преминаване през неравни терени
 • Просторен кош за новородено с удобен матрак за пълноценен сън
 • Седалка със сигурно обезопасяване – петточков колан на заключване; предпазен борд
 • Седалка с опция за монтиране в посока на или обратно на движението
 • Седалка с опция напълно хоризонтално положение за комфорт при спане
 • Компактни размери – да влиза в асансьора; да се сгъва до размери, които ви позволяват да пренасяте и допълнителен багаж в багажника на колата
 • Избор на аксесоари според сезона, в който ще използвате количката

Как да изберем бебешка количка, кои са най-важните функционалности на детската количка

Изборът на количка е от изключително значение за семейството, най-вече за майката. Количката е продуктът, с който майката за пръв път показва света на своето дете и показва на света, това несравнимо постижение в своя живот. Всяка първа разходка е специална…

Това е всичко, което ние наричаме  „Магията на необикновените човешки преживявания“.

Благодарим ви, че се доверихте на нас!

Eкипът на Mutsy!Всички модели бебешки колички можете да разгледате в магазина ни с адрес гр. София бул. "Симеоновско шосе" 130 или ТУК.


*Кадрите във видеото са заснети в представителния шоурум на Mutsy – магазин Averoom в гр. София.